Gitaar

De gitaar is een zeer populair snaarinstrument. Snaarinstrumenten zijn simpel gezegd instrumenten die snaren hebben. Als die snaren trillen, in dit geval doordat je met je vingers aan de snaar trekt, wordt er geluid gecreëerd. De gitaar wordt ook wel een tokkelinstrument genoemd.

Het woord gitaar stamt af van het Perzische woord ‘taar’ dat ‘snaar’ betekent.

De gitaar werd allereerst door de Arabieren geïntroduceerd in Spanje. Gedurende de 14e eeuw werd de gitaar ook in de rest van Europa bekend. De eerste gitaren hadden vier of vijf dubbelsnaren. Nu hangt het aantal snaren vooral af van het soort gitaar.

De klassieke gitaar, de Toreres Gitaar of klassieke of Spaanse gitaar, werd door Antonio de Torres bedacht. Antonio de Torres overleed in 1892.

De meeste akoestische gitaren hebben zes snaren. Dit type gitaar werd in de 18e eeuw door Europa geïntroduceerd. In die tijd werden de snaren vaak van kattendarmen gemaakt. Tegenwoordig zijn de snaren gemaakt van staal of nylon. Het materiaal wat gebruikt wordt voor de snaren kan het geluid sterk beïnvloeden. De 6 snaren hebben allemaal een eigen klank (EBGDAE). Om te onthouden hoe de snaren zijn gerangschikt, is er een ezelsbruggetje dat gaat: Een Boer Geeft De Aap Eten. Dit zinnetje wordt vaak aan beginners geleerd.

Als je met meerdere vingers meerdere snaren bespeeld, worden er groepsnoten gemaakt – ook wel akkoorden genoemd. De ijzeren streepjes die aangeven waar de vingers geplaatst moeten worden, heten fretten. De gitaar kan zowel met vingers als met een plectrum worden bespeeld.

Om het geluid van de gitaar in zijn totaliteit te verhogen of te verlagen, kunnen de snaren worden ingekort of langer worden gemaakt. Hiervoor wordt de capodastro, ofwel capo gebruikt.

Er bestaan naast akoestische gitaren ook elektrische gitaren. Het verschil tussen een akoestische gitaar en een elektrische gitaar, is dat de elektrische gitaar geen klankkast heeft. De gitaar is dan ook minder dik, maar heeft een elektrische versterker nodig om geluid te produceren.

Een ander type gitaar is de basgitaar. De basgitaar heeft maar vier snaren en heeft geen fretten. De basgitaar is vaak groter dan een standaard akoestische of elektrische gitaar. Een basgitaar kan zowel akoestische als elektrische zijn.

De ukelele hoort ook bij de gitarenfamilie thuis. Deze gitaar heeft veel weg van de kindergitaar, die wordt gebruikt om kinderen te leren gitaarspelen. Echter heeft de ukelele vier snaren, in plaats van zes. Deze gitaarsoort wordt onderverdeeld in vier categorieën: sopraan, concert, tenor en bariton.

shesha