Iedereen kent wel het mooie geluid van een piano. Toch zijn er veel dingen die de meeste mensen niet weten over dit instrument. Onderstaand 8 interessante vragen en antwoorden over de piano:
1. Hoeveel toetsen heeft de piano?
Een standaardpiano heeft 88 toetsen: 56 witte en 32 zwarte. Echter kunnen kleinere piano’s (bijvoorbeeld toetsenborden die worden gebruikt voor beginners en op les) tussen de 25 en 88 toetsen hebben. Er is maar één piano op de wereld die meer toetsen heeft. De keizerlijke Bösendorfer liet een piano met 97 toetsen maken – maar liefst 8 volle octaven!
2. Hoeveel octaven?
Er bestaan 8 tonen (CDEFGABC). Als je echter het aantal toetsen telt, inclusief zwarte toetsen, dan vind je 13 tonen.
3. Waarom zijn pianotoetsen zwart-wit
Net als andere klavierinstrumenten, zijn de patronen op de piano gerangschikt met zwarte en witte toetsen. Dit is zodat ze gemakkelijk kunnen worden herkend. De keuze voor zwart en wit heeft vooral te maken met de originele materialen waarmee de piano werd gemaakt: ebbenhout en invoor. Tegenwoordig zit er op de houten toetsen gekleurd plastic, maar de traditionele kleuring leeft voort.
4. Is de piano een snaar of slagwerkinstrument?
Het antwoord is misschien niet wat je direct verwacht: beide! Snaarinstrumenten zijn simpel gezegd instrumenten die snaren hebben. Als die snaren trillen, wordt er geluid gecreëerd. Bij een slagwerkinstrument wordt het ene onderdeel op een ander onderdeel geslagen om geluid te creëren. De piano bevat hamers die op metalen snaren slaan, waardoor hij deel uitmaakt van beide categorieën. Soms wordt de piano ook geclassificeerd als ‘toetsenbordinstrument’, net als de orgel, het klavecimbel en het klavichord.
5. Hoeveel snaren heeft de piano?
De gemiddelde piano heeft in totaal ongeveer 230 snaren.
6. Wie heeft de piano uitgevonden?
Bartolomeo Cristofori vond de piano rond 1700 uit in Italië.
7. Waarom heet een piano een piano?
De originele naam van de piano was de ‘gravicembalo col piano e forte’ – vertaald als ‘toetsenbordinstrument dat zacht en luid speelt’. Dit werd later ingekort tot pianoforte of fortepiano, en nog weer later tot het korte piano.
8. Waar is het middelste pedaal voor?
Dit hangt af van de piano. Op vleugelpiano’s houdt het middelste pedaal alleen de tonen vast die worden bespeeld wanneer het pedaal wordt ingedrukt, waardoor de noten die daarna worden gespeeld net anders klinken. Bij enkele staande modellen wordt het middelste pedaal gebruikt als een soort ‘mute’ knop, om het gehele instrument tot rust te brengen.
Nu weet je wat meer over de piano, of de pianoforte. De piano is één van de populairste instrumenten, deels omdat het vrij gemakkelijk is piano te leren spelen. Een oefen piano hoeft dan ook niet duur te zijn. Ook kan vrijwel elke muziekstijl worden gespeeld op de piano.