Je eigen bedrijf als muzikant

Het is voor veel muzikanten aantrekkelijk, maar soms ook onvermijdelijk: je eigen bedrijf opzetten. Subsidies van de overheid nemen af, wat betekent dat muzikanten meer dan ooit op zichzelf aangewezen zijn als het aankomt op hun bestaan. Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van een eigen bedrijf?

[IMAGE=bCzcNLbFJIUo.jpeg]

De nadelen

[IMAGE=fSGQFQbOrdNp.jpg]

Een eigen bedrijf brengt veel risico’s met zich mee. Ten eerste is er veel onzekerheid, zeker in het begin. Je zult waarschijnlijk niet gelijk veel inkomsten hebben, wat stress met zich mee kan brengen. Je zult veel meer moeten werken dan je uitbetaald zult krijgen, want ook de administratie en het organiseren van de financiën vergt een hoop inspanning en tijd. Zeker in het muzikantenbestaan liggen de klusjes niet voor het oprapen, wat betekent dat je constant actief moet zijn om je netwerk up to date te houden.

[IMAGE=bvGufwcDQ8ud.jpg]

De financiële rompslomp is ook wel een nadeel te noemen. Koop je iets voor je bedrijf? Vergeet dan niet alle bonnetjes te bewaren om de btw later terug te kunnen vragen. Voor chaotische mensen kan dit best een probleem zijn. Ook moet je voor je eigen pensioen opdraaien en krijg je natuurlijk geen geld als je een keer ziek bent. Lees hier nog meer over de financiële aspecten van het ondernemerschap. Ook zul je geld moeten investeren in je bedrijf. Wil je bijvoorbeeld lesgeven in een eigen ruimte? Dan zul je moeten investeren in de huur van die ruimte, aanschaf van lesmateriaal, instrumenten en promotie. Voor bedrijfsleningen is Qeld een betrouwbaar en goede bank die je in no time van een lening kan voorzien.

De voordelen

Er zijn natuurlijk ook een hoop voordelen te noemen bij het hebben van een eigen bedrijf. De belangrijkste reden voor een ondernemer is misschien wel vrijheid. Je kunt helemaal zelf bepalen wanneer je werkt en wanneer niet, hoeveel en wanneer je op vakantie gaat… Ideaal voor muzikanten, die moeten leven van hun creativiteit en inspiratie. Soms zijn er dagen dat die inspiratie ver te zoeken is, wat dan geen probleem meer zal zijn. Ook is er veel afwisseling en zal er nooit een sleur in je dag komen. Bovendien ben je als muzikant al creatief bezig, wat de stap naar een eigen bedrijf nog kleiner zal maken. Je zult al je creativiteit kwijt kunnen in bijvoorbeeld je eigen website en de manier waar op je jezelf wilt presenteren.

Een eigen bedrijf heeft altijd ups & downs, maar met de juiste informatie en instelling kun je een heel eind komen. Laat je vooraf dus vooral goed informeren door de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Ook zijn er een hoop belangenverenigingen die al je vragen kunnen beantwoorden. Het is zeker het overwegen waard, want als je bedrijf eenmaal goed loopt, zul je meer verdienen dan je ooit in loondienst zou doen.

shesha