Reggae

Reggae muziek begon in de jaren dertig van de vorige eeuw in Jamaica. Reggae is altijd nauw verbonden geweest met de Rastafari, een Afrocentrische religie. Later werd de reggaemuziek geassocieerd met Rastafari bewegingen en Rastafari-gospel . Reggaemuziek was voor de Rastafari beweging een belangrijk middel om vitale boodschappen te verspreiden. Zoals Rastafari’s zeggen: “De soldaat en de muzikant zijn instrumenten voor verandering.”

De term reggae duidt op een bepaalde muziekstijl die beïnvloed is door zowel blues als traditionele Amerikaanse jazz en mento (een feestelijke volksvorm van dansmuziek). Reggae is direct herkenbaar aan het afwijkende ritme. Staccato akkoorden worden gespeeld op de gitaar of piano op een afwijkende maat. Het tempo is vaak vrij langzaam. De basgitaar speelt vaak een dominante rol.

Reggae heeft zich door de jaren heen verspreid naar vele landen over de hele wereld, zoals landen in Zuid-Amerika, Europa en de Cariben, en zelfs in Australië en in Nieuw-Zeeland is de muziekstijl populair geworden. In Jamaica is tegenwoordig de authentieke reggae een van de grootste inkomstenbronnen.

Misschien wel de meest bekende reggae zanger was Bob Marley, overleden in 1981. Andere bekende reggae zangers zijn/waren Jackie Jackson, Carlton Barrett, Lloyd Brevett, Paul Douglas, Lloyd Knibb, Winston Grennan en Anthony ‘Benbo’.

shesha