Je stem als muziekinstrument

Er is één instrument waarmee je altijd en overal muziek kunt maken: je stem! Zowel de geoefende zanger(es) als degene die enkel onder de douche zingt beschikt over een uniek stemgeluid. Vrijwel iedereen – van jong tot oud – is in staat dit instrument te ‘bespelen’. Van alle muziekinstrumenten is je stem het middel bij uitstek om een persoonlijke noot aan ieder muziekstuk toe te voegen.

Een geweldige hobby

Door zangprogramma’s als The Voice is zingen populairder dan ooit. Steeds meer mensen melden zich aan voor zanglessen bij een professionele zangdocent. Zingen is een geweldige hobby waarbij je, net als bij het bespelen van andere instrumenten, heel veel kunt leren. Met bijvoorbeeld een betere houding, ademhaling en articulatie zal je stem steeds mooier klinken. Een goede zangdocent kan jou daarbij op weg helpen.

Veel oefenen is heel belangrijk: door iedere dag te zingen train je de spieren die rond je stembanden liggen. Je stem zal niet alleen sterker worden, ook je bereik wordt op die manier groter. Zingen kun je in je eentje doen; het is een hobby die je op elk moment kunt beoefenen. Door samen met anderen te zingen, bijvoorbeeld in een koor, maak je er een sociale activiteit van. Voor veel mensen is zingen ook een manier om emoties uit te drukken en te verwerken.

Van zingen je beroep maken

Net zoals dat met het bespelen van andere instrumenten mogelijk is, kun je ook van zingen je beroep maken. Hier bestaan allerlei opleidingen voor die op verschillende niveaus en in gevarieerde muziekstijlen worden aangeboden. Iemand die beroepsmatig met zang bezig is werkt vaak op meerdere gebieden tegelijk: als zangleraar (privé of in groepsverband), als dirigent van een koor en is bijvoorbeeld als muzikaal begeleider verbonden aan musical- of operetteverenigingen. Vaak combineren beroepszangers deze bezigheden met een eigen band of optredens als achtergrondzangers.

Als je met zingen je geld wilt verdienen komt daar nogal wat bij kijken wat betreft planning, organisatie en marketing. Dan kan een systeem als CRM betekenis geven aan je dagelijkse bedrijfsvoering, ook als je een eenmanszaak hebt of freelance werkt. Met een Customer Relationship Management systeem zijn alle praktische zaken eenvoudig en optimaal te regelen. Zo hebben professionele zangers alle tijd om zich te focussen op het werk waar ze als beroepsmusicus voor gekozen hebben en waar hun hart ligt: muziek maken!

shesha