Artiesten als fashioniconen

Als het om trends gaat, gaan mode en muziek hand in hand met elkaar. Deze onlosmakelijke verbinding vangt de tijdgeest en weet onze verbeelding te prikkelen.

De grootste artiesten blijken bovendien de grootste fashioniconen; hun invloed bepaalt de mode en zij drukken stuk voor stuk hun stempel op de kledingkeuze in ons dagelijks leven. Van jumpsuits met wijde pijpen, of hippe blazers met een tijdloos karakter: alles is ontstaan dankzij de grootste muziekartiesten van hun tijd.

Dit zijn de grootste fashioniconen aller tijden.

Madonna

Hét fashionicoon onder de vrouwen. Alle tienermeisjes kleedden zich spontaan in punkstijl minirokjes na de videoclip van Lucky Star. Ook de gebreide topjes met see-through beha, kanten handschoentjes, rubberen armbanden en big hair met extreme make-up hadden de jaren 80 te danken aan Madonna. Er kan wel gezegd worden dat dé look van de eighties voor vrouwen zonder Madonna niet hetzelfde was geweest.

Mercury, Bowie en Prince

Wat deze ultraclassic artiesten en fashioniconen met elkaar gemeen hebben? Hun androgyne look!

Prince verraste de wereld door in sexy panty’s, strakke Speedo’s en laarzen met een hoge schacht het podium te betreden. Freddie Mercury liet zich bewonderen in jumpsuits die nauw aan sloten en schitterden in alle kleuren van de regenboog. David Bowie ging los met make-up, volumineuze kapsels, oorbellen en hoge hakken. Genderneutraal is tegenwoordig steeds meer normaal, maar zij lieten het ons toen al zien. Zij hebben een basis gelegd naar meer openheid voor genderneutraliteit.

Lady Gaga

Als het “fashion icoon van het millennium”, heeft Lady Gaga meer invloed op de mode-industrie dan de Vogue-directrice Anna Wintour zelf. Ze is grensdoorbrekend op de gebieden kledingmateriaal en over the top decadentie! Met dank aan Lady Gaga is het zelfs niet meer gek als een artiest zich zonder broek op het podium begeeft.

Michael Jackson

En dan natuurlijk Michael Jackson. ‘s Werelds grootste artiest op gebied van pop, allertijden. Onnavolgbaar in zijn inspiratie op zowel het gebied van muziek als van mode. Hij heeft als inspiratie gediend aan grote namen: Beyoncé en Madonna zijn niet de minste, maar wat dacht je van Kanye, Pharrell, Rihanna en zelfs Lady Gaga? Het disco-album ”Off The Wall” kwam in 1979 uit, en dat kun je zien in zijn kleding: een heleboel glitter. En dan zijn motorjas uit 1987 van het album “Bad”. Deze look is tijdloos en vandaag de dag nog steeds hip.

Tot slot is er natuurlijk de iconische Fedora hoed uit een van meest succesvolle videoclips van Michael Jackson: ”Smooth Criminal”. Michael is te zien in een wit stijlvol pak met een blauw scherp gesneden overhemd en een witte Fedora hoed. Deze look is ter ere aan Fred Astaire, die in bijna precies dezelfde outfit te zien is in ”The Band Wagon”, de musical uit 1953. Nog steeds wordt deze hoed anno 2021 door veel artiesten gedragen als accessoire. Kijk maar naar Bruno Mars, om eens iemand te noemen.

shesha