Saxofoon

De saxofoon is een blaasinstrument, en meestal gevormd als een S. De saxofoon is voorzien van kleppen en wordt gespeeld met luchtstromen en het bewegen van de vingers over de kleppen. De saxofoon is al meer dan 170 jaar geleden ontworpen door Adolphe Sax, die een warm klinkend instrument wilde bouwen omdat hij dit niet vond in de houtblazersinstrumenten familie. Pas in 1929 werd de saxofoon in grote aantallen gemaakt door Henri Selmer, welke toen het patent had overgenomen.

Waarom is de saxofoon toch zo’n populair instrument?

  • De melodieën en tonen lijken van diep binnenin de muzikant te komen.
  • De saxofoon is heel veelzijdig. Bijna alle muziekstijlen kunnen met de saxofoon worden gespeeld.
  • Er kan veel emotie in het geluid van de saxofoon worden gestopt: dromerig, verdrietig, blij, opgewonden. De saxofoon kan het allemaal.
  • De saxofoon klink zowel goed solo, als in een groep met andere instrumenten. De saxofoon brengt als het ware andere instrumenten samen.
  • Het instrument heeft onvergetelijke sporen achtergelaten in de muziek. Zo zijn er nummers die vrijwel ondenkbaar zijn zonder de saxofoon. Denk aan ‘Young Americans’ van David Bowie, of ‘Baker Street’ van Gerry Rafferty’s. Vrijwel iedereen kan direct het alto sax solo herkennen, nog beter dan de tekst van het nummer zelf.

Een prachtig blaasinstrument dus. Een echt instrument van de ziel.

shesha