The Rolling Stones

The Rolling Stones, ook wel bekend als The Stones, hebben het rock-‘n-roll genre sterk beïnvloed. Ze zijn dan ook de langst presterende rockband aller tijden.

The Rolling Stones is een Britse band die werd opgericht in het begin van de jaren zestig. Iconen van die tijd waar de band veel inspiratie uit haalde, waren onder andere Little Richard, Chuck Berry en Fats Domino, maar ook jazzmuzikant Miles Davis. Door te experimenteren met instrumenten en het schrijven van blues nummers gemixt met rock-‘n-roll, creëerden The Rolling Stones hun eigen unieke geluid.

Begin jaren zestig waren de Beatles erg populair, maar in 1963 zaten The Rolling Stones hen op de hielen. de Beatles stonden bekend als een ‘good-boy’ band, met poprock liedjes. The Rolling Stones echter stonden al snel bekend als de ‘bad-boy’ band. Ze werden geassocieerd met seks, drugs en wild gedrag.

De originele leden van de band zijn:

  • Mick Jagger – zanger en harmonica
  • Keith Richards – gitaar en achtergrondzanger
  • Charlie Watts – drums
  • Brian Jones – gitaar, mondharmonica, sitar en achtergrondzanger
  • Ian Stewart – piano
  • Bill Wyman – basgitaar en achtergrondzanger

Tot op heden is de band nog actief, echter bestaat de huidige band nog maar uit vier bandleden, namelijk Mick Jagger, Charlie Watts, Keith Richards en nieuw lid Ron Hout (basgitaar).

Op 26 juni 1964 brachten The Rolling Stones hun eerste hitsingle uit, namelijk met hun versie van ‘It’s All Over Now’. De originele versie is nauwelijks bekend. De single werd eerst uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk, maar werd later ook bekend in de Verenigde Staten.

Na vijf decennia samen hebben The Rolling Stones acht nummer één singles bemachtigd en ze hebben in totaal tien opeenvolgende gouden albums uitgebracht. Zie hier een lijst van de grootste hits van The Rolling Stones.

shesha