Country

Country, ook bekend als western muziek of hillbilly muziek, ontstond in de vroege jaren 1920 in het zuiden van de Verenigde Staten. Het is een combinatie van Amerikaanse volksmuziek van de werkende Amerikanen, en blues muziek. De Amerikaanse werkers en Europese immigranten brachten onder andere Ierse en Keltische muziek, traditionele Engelse ballades en cowboyliedjes mee, waardoor de country muziek uiteindelijk werd gevormd. Door de jaren heen heeft de muziekstijl zich sterk ontwikkeld.

Country muziek bestaat vaak uit dansmuziek met ballades. De teksten zijn vaak eenvoudig en folkloristisch, meestal begeleid met instrumenten als de gitaar (elektrisch en akoestisch), de banjo, violen en harmonica’s.

Tegenwoordig is deze muziekstijl in Europa en de Verenigde Staten enorm populair. Er zijn zelfs speciale festivals die zich enkel en alleen richten op country muziek (zoals Stagecoach Festival). In 2009 werd de country muziek zelfs uitgeroepen tot meest beluisterde radiogenre in de Verenigde Staten tijdens de avondspits, en veroverde de tweede plaats tijdens de ochtendspits.

Populaire country zangers zijn onder andere: Carrie Underwoord (American Idol winnares), Lady Antebellum (vijf Grammy’s), Hayden Panettiere (zangeres en actrice) en Taylor Swift. De TV serie Nashville zorgde ervoor dat country muziek nog meer steeg in populariteit.

shesha