Waarom tapijten tijdens een concert?

Je hebt er vast nog nooit op gelet tijdens een concert van je favoriete band, maar heel wat artiesten en muzikanten gebruiken vaak tapijten tijdens een optreden.

Tapijten associeer je misschien meteen met klassieke muziek. Toch gebruiken ook invloedrijke artiesten en zelfs rocksterren graag gebruik van tapijten tijdens hun optreden. Waarom dit zo is kom je in dit artikel te weten.

Tapijten voor het comfort

Artiesten staan gemiddeld zo’n 2 tot 3 uur op een podium met vaak zware instrumenten. Je kunt je vast wel voorstellen dat in dit geval tapijten een groter comfort bieden dan een harde houten vloer.

Vaak komt er bij een optreden ook choreografie aan te pas waarbij de bandleden dansen, springen of van de ene naar de andere kant van het podium rennen. Heb je er ooit al eens bij stilgestaan hoe vermoeiend dit is? Vooral de spieren in de voeten en benen krijgen het bijzonder hard te verduren op een harde vloer.

Tapijten ‘on stage’ zorgen voor een veel comfortabeler gevoel en verminderen spiervermoeidheid waardoor artiesten langer kunnen doorgaan.

Tapijten voor de veiligheid

Een podium ligt vaak bezaaid met allerlei technische hulpmiddelen zoals kabels en snoeren. Om te voorkomen dat artiesten hierover struikelen worden deze vaak onder grote tapijten weggestopt.

Tijdens een optreden leveren artiesten gigantisch grote inspanningen. Op tijd wat drinken is dan ook meer dan nodig. Deze drankjes staan echter vaak niet op een veilige plaats en kunnen makkelijk omgestoten worden door de bandleden. Harde houten vloeren hebben in tegenstelling tot tapijten geen absorberend vermogen waardoor de kans op uitglijden veel reëler is.

Een van de beste gitaristen aller tijden, Jimi Hendrix, had een bizarre voorliefde voor het vernietigen van zijn gitaren tijdens zijn optredens. Zo stak hij in 1967 op het popfestival van Monterey ‘Summer of Love’ zijn eigen gitaar op het podium in brand. Hoewel hij op dit vlak geen uitzondering is dragen de meeste artiesten wel goed zorg voor hun muziekinstrumenten en ze verkiezen dan ook tapijten op het podium voor het geval hun instrumenten zouden vallen.

Tapijten om geluid te dempen

Een harde podiumvloer kan de geluiden van versterkers te hard weerkaatsen. Dit is niet aangenaam voor concertgangers, maar al helemaal niet voor de bandleden. Hoe harder geluiden weerkaatst worden, hoe moeilijker het wordt voor de bandleden om in de maat te blijven en de mix goed te horen. Tapijten absorberen sterke en schrille geluiden en zijn hierdoor heel doeltreffend om deze te dempen, zodat het optreden van je favoriete band vast een succes wordt.

shesha