Elvis Presley

Elvis Presley, ook bekend als ‘The king of rock ‘n’ roll’ of kort ‘The King’ werd geboren op 8 januari 1935 in Mississippi. Zijn tweelingbroer Jesse overleed tijdens de geboorte. Hij groeide op in Tupelo en later verhuisde zijn familie naar Memphis, waar hij na de middelbare school als vrachtwagenchauffeur aan het werk ging.

Toen Elvis 19 jaar was, werd hij ontdekt door Sam Philips, de eigenaar van de studio waar Elvis 4 dollar betaalde om een paar liedjes op te nemen voor zijn moeder. Sam Philips was geïntrigeerd door de soulvolle stem van Elvis. Niet veel later bracht Elvis, onder Sam Philips Sun Records label, de plaat ‘That’s All Right’ uit. De single rees al snel naar de top van de lokale hitlijsten. Elvis Presley’s carrière ging van start!

In het begin van zijn carrière als zanger had Elvis vooral een groeiende aanhang in het Zuiden van Amerika. In 1955 verkocht Sun Records zijn contract aan platenlabel The Radio Corporation of America (RCA) voor een recordbedrag van 40.000 dollar. In 1956 bracht hij de single ‘Heartbreak Hotel’ uit, die hem snel tot een nationale sensatie maakte. In datzelfde jaar bracht Elvis ook de nummers ‘Hound Dog’ en ‘Don’t be Cruel’ uit.

In september 1956 verscheen Elvis Presley bij The Ed Sullivan Show, een nationale televisieshow met veel kijkers. Hierdoor groeide zijn aanhang van tieners, die hysterisch waren over zijn dynamische podiumuitvoering, zijn knappe uiterlijk en zijn eenvoudige maar pakkende nummers. Veel ouders waren echter geschokt na zijn derde optrede voor The Ed Sullivan Show, waarbij Elvis zijn danspassen met veel seksuele bekkenbewegingen gefilmd werden vanaf zijn middel.

Elvis luidde het tijdperk van de rock-‘n-roll in. Van 1956 tot 1958 domineerde hij de hitlijsten. Het rock-‘n-roll tijdperk opende deuren voor zowel blanke rockartiesten als artiesten met een donkere huidskleur. In deze periode begon hij ook zijn acteercarrière. Hij speelde in vier succesvolle films, waarvoor hij ook de soundtracks zong: Love Me Tender (1956), Jailhouse Rock (1957), Loving You (1957) en King Creole (1958).

In 1958 werd Presley opgeroepen voor het leger en moest hij 18 maanden in West-Duitsland dienen als Jeepchauffeur. Om de tienermeisjes gelukkig te houden, bracht zijn label singles uit die hiervoor al waren opgenomen. Na zijn terugkomst in 1960 onderging Elvis een stijlwijziging. Hij richtte zich nu meer op romantische, dramatische ballads zoals ‘Are You Lonesome Tonight?’. Hij trok zich terug van concerten om zich te concentreren op zijn muzikale films.

In 1967 trouwde hij met Priscilla Beaulieu, en in 1968 kreeg hij een dochter, genaamd Lisa Marie.

Tegen het einde van de jaren ’60 was de rock-‘n-roll cultuur sterk veranderd. De Amerikaanse jeugd was niet langer geïnteresseerd in zijn muziek.

In de jaren ’70 begon Elvis te kampen met fysieke en mentale gezondheidsproblemen. Hij scheidde in 1973 van zijn vrouw en raakte verslaafd aan zijn voorgeschreven medicijnen. Hij was ook verslaafd aan junkfood en nam aanzienlijk in lichaamsgewicht toe. In de laatste twee jaar van zijn leven leefde hij bijna als een kluizenaar. Elvis Presley overleed op 16 augustus 1977 aan een hartaanval.

shesha