De traditie van verjaardagsliedjes

Het was misschien wel het eerste wat je hoorde toen je klein was op je verjaardag, de begintonen van “Er is er één jarig”. Vervolgens werd het hele repertoire aan verjaardagsliedjes ingezet. “Lang zal ze leven”, “Twee violen en een trommel en een fluit”; zonder deze liedjes kon je verjaardag echt niet beginnen. Maar waar komen deze liedjes eigenlijk vandaan en wie heeft ze geschreven?

[IMAGE=ehxmqWdYpg7X.jpeg]

De geschiedenis

[IMAGE=ekfKBRd4ifHC.jpeg]

Er wordt al sinds de Middeleeuwen gezongen op verjaardagen, maar dan niet voor de gewone bevolking. Alleen voor de vorst werd tijdens de plechtigheid gezongen en pas sinds de 17e eeuw wordt er ook door de gewone bevolking verjaardagsliedjes voor elkaar gezongen.

Wist je dat “Lang zal ze leven” al sinds de tweede helft van de 19e eeuw gezongen wordt? Eigenlijk heet het lied “Lang zal hij leven”, maar om één of andere reden wordt de vrouwelijke variant vaker gezongen, ongeacht het geslacht van de jarige. Het is een Nederlands lied maar het wordt ook gezongen in Zweden en Indonesië, met een aangepaste tekst in hun eigen taal. De componist van het lied is onbekend, maar de tekst is in het boek 2e Bonische vildtogt van J.I. de Rochemont (1860) voor het eerst gevonden. Volgens Wikipedia zou de melodie afstammen van werken van Mozart, Haydn en Carl Michael Bellman. Van “Er is er een jarig” is helaas niets bekend over de achtergrond.

Verjaardagstradities

Niet alleen liedjes horen bij een verjaardag, ook een taart (met kaarsjes!) kan natuurlijk niet ontbreken. Misschien bakte je moeder of oma zelf een taart voor jou op de grote dag, of sta je inmiddels zelf lekkernijen te bakken voor je eigen kinderen. Mocht je zelf niet zo’n keukenprinses zijn kun je op https://www.jeeigentaart.nl/ hele lekkere taarten bestellen. De traditie om op je verjaardag uit te delen op school of op je werk is in Nederland de normaalste zaak van de wereld.

Maar in andere landen hebben ze ook zo hun eigen tradities, zoals:

– In Australië is het gebruikelijk om wit brood met boter en discodip te eten (fairy bread).

– In Zuid-Afrika krijg je op je 21e verjaardag een symbolische sleutel van je ouders zodat je de deur naar de toekomst kunt openen. Mooi!

– In het oosten van Canada wordt je neus ingevet met boter zodat je te glibberig bent om door het ongeluk gegrepen te worden.

– In Nepal krijg je een stempel op je voorhoofd, gemaakt van een mix van rijstyoghurt en kleurstof. Dit zou geluk moeten brengen.

– In Jamaica word je ingepeperd met bloem.

– En tot slot: in Italië, Argentinië en Brazilië is het traditie om de jarige net zo vaak als hun leeftijd aan hun oorlel te trekken.

Verjaardagsliedjes worden in elk land naast deze tradities ook gebruikt. De allerbekendste hiervan is natuurlijk “Happy Birthday”, dat in maar liefst 18 talen is vertaald.

shesha