Breakdance muziek

Wanneer we het hebben over een bepaalde muziekstijl, gaat dit vaak gepaard met een bepaalde bijbehorende dansstijl. In het geval van hiphop muziek denken we dan ook snel aan breakdancen als dansstijl. Deze dansstijl wordt ook wel ‘b-boying’ of ‘breaking’ genoemd, en is afkomstig uit de late jaren ’70 en begin jaren ’80. De dansstijl komt oorspronkelijk uit de veelal zwarte achterstandswijken van New York City, waar dj’s in die periode begonnen met het gebruiken van draaitafels en mixers voor het maken van hun muziek. De typerende en herkenbare ‘breaks’ (pauzes) in de muziek maakten het voor dj’s als Grandmaster Flash en DJ Kool Herc mogelijk om een nummer onophoudelijk door te laten spelen.

[IMAGE=dxyWAYciUIgW.jpg]

De dansstijl ‘breakdance’ werd dan ook uitgevonden om op deze nieuwe muziekstijl te kunnen dansen. In die tijd kwamen bovendien de alom bekende gettoblasters in de mode, waardoor het mogelijk werd om in de buitenlucht lekker met je crew te breakdancen op Adidas Schoenen, in het plaatselijke park of op het basketbalveldje. Breakdancen kent een een enorme grote diversiteit aan lichaamsbewegingen, welke ingedeeld kunnen worden in de volgende categorieën:

  • Toprock, hetgeen het dansen in staande positie inhoudt.
  • Footwork, dat het dansen vanuit een gehurkte positie omvat.
  • Powermoves, die weer onderverdeeld zijn in swipes, windmills en flares.
  • Freezes, een vaak gebruikte beweging waarbij het de bedoeling is om het lichaam stil te krijgen, oftewel te bevriezen.

Bij breakdancen draait het in feite om het verkrijgen van geheel uniek ontwikkelde dansbewegingen, expressie en originaliteit. Binnen het breakdancen worden dan ook vaak zogenoemde dancebattles gehouden tussen b-boys, b-girls en danscrews. Het stelen van een dansmove van een andere b-boy tijdens zo’n battle heeft zelfs een eigen term gekregen, namelijk biten, en wordt op een specifieke manier uitgebeeld. Namelijk door het op elkaar slaan van beide armen, waardoor het een mond uitbeeldt. Originaliteit is dan ook een erg belangrijk en gewaardeerd aspect in de wereld van het breakdancen.

We hebben in dit artikel al een aantal keer de term crew laten vallen, maar wat houdt dit eigenlijk in? Een crew bestaat uit een groep breakdancers die gezamenlijk meedoen aan een dancebattle. Doorgaans trainen ze samen, doen ze gezamenlijk mee aan dansshows en zijn daardoor nauw op elkaar ingespeeld. Over het algemeen bestaat een crew uit een achttal dansers, soms zijn dit enkel jongens, soms enkel meiden, maar vaak is het een gemengde groep. Buiten de dancebattles om zijn dergelijke crews ook vaak actief in het organiseren van jams of het geven van breakdance lessen.

Een van de wereldberoemde breakdance crews is het Berlijnse Flying Steps. De crew bestaat uit 12 breakdancers, en behoort absoluut tot de wereldtop. Elke crewmember heeft zo zijn of haar eigen kwaliteit en is meester in een bepaalde discipline. Dit varieert van ‘locking’ en ‘popping’ tot fenomenale ‘head spins’ waar geen einde aan lijkt te komen.

shesha